Алибегов: Не сме съгласни да работим от 1-ви март, протестът пред Министерски съвет остава 26.01 | 18:59

Председателят на БАЗ каза, че ще настояват за оставката на здравния министър

От iNews.bg

Протест на ресторантьорския бранш ще има утре (27 януари) от 12 часа пред Министерски съвет. В зависимост от това какво се случи на протеста, като нашите искания са ясни - да работим от 1-ви февруари, а ако не получим такова разрешение, ще отворим в знак на протест от началото на февруари нашите обекти. Това коментира председателят на Българската асоциация на заведенията  Ричард Алибегов. 

"Протестът е изцяло срещу дискриминацията. Няма как един бранш да се поставя по този начин: на заведения в хотели и заведения извън хотели. Протест ще има, най-вероятно, ако не бъдат удовлетворени исканията ни, от 1-ви февруари ще отворим в знак на протест", допълни той.

"Не сме съгласни да работим от 1-ви март, ние сме дали много ясни знаци, че искаме да работят дневните заведения от февруари, а нощните заведения да отворят от 1-ви март. Миналата седмица имахме среща със здравния министър - три часа, както и с министъра на икономиката и с министъра на труда и социалната политик, общо заедно бяхме и с доц. Ангел Кунчев. Три часа и половина се разискваше тази ситуация. Няма как да обясним на членовете си защо един хотел може да работи с ресторанта си, а заведението пред хотела няма право да работи", коментира той.

"Бяхме склонни да работим на 50% заетост и до 22:30ч., но от 1-ви февруари. Засега такова предложение нямаме, имаме предложение, доколкото се разбира,  хотелиерите са били на среща със здравния министър. Те са се разбрали да отворят заведенията от 1-ви март. Малко нелогично решение за мен, защото секторът с хотелите си работи, те няма как да се взимат решения за друг сектор", каза още Алибегов.

Председателят на БАЗ каза, че ще настояват за оставката на здравния министър, ако не се промени нищо в условията за работа на ресторантите.

Водещи

Най-четени