Американски танкове у нас от 2017 г. 01.04 | 21:36

Пентагонът разполага у нас, в Румъния и в Литва 250 бронирани бойни машини и 4200 войници

От iNews.bg

Американски танкове ще бъдат разположени у нас през следващата година. Това ще се случи след февруари 2017 г. Плановете на пентагона са да разположи в Източна Европа бронирана бригада, включваща 250 танка, 4200 военни, 1700 транспортни средства, гаубици и друга бойна техника. Всички те ще бъдат разпределени между различни източноевропейски страни, включително в България, Румъния и Литва.

По време на своя мандат като президент на САЩ Барак Обама сериозно съкрати числеността на американския военен контингент в Европа и изтегли от региона две от четирите разположени там бригади, припомня БГНЕС. Сега Пентагона променя своя курс.

От думите на главнокомандващия на американската армия в Европа ген. Филип Бридлав разполагането на бронетанковата бригада и войниците е ответна реакция на Вашингтон срещу агресивната, според САЩ, политика на Русия в региона. "По този начин ние продължаваме стратегията за подкрепа на нашите съюзници от НАТО както в Източна Европа, така и на други места, гарантирайки силни и пропорционални действия на фона на руската агресия", казва Бридлав.

Според плановете на Пентагона новата бронетанкова бригада в Европа няма да бъде разположена както останалите две. За разлика от тях бойната техника ще се премества в различни поделения и различни държави. Освен това личният състав на американските въоръжени сили няма да се настанява за постоянно в съответната страна и няма да идва със семействата си. Живата сила към бригадата ще се сменя на всеки 9 месеца. 

Водещи

Най-четени