Ананиев отново затваря дискотеки, барове и стадиони 09.07 | 12:29

Забраняват се и сватби, балове, кръщенета и всякакви събирания с повече от 30 присъстващи

От iNews.bg

"Гласувахме доверие на българските граждани, гласувахме доверие на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности и да може българските граждани да се върнат към нормалния начин на живот. Анализът, който направихме за последната седмица, може би 10 дни, показва, че носителите на коронавируса се увеличават и е премината критичната точка от 200 души. Както обещах на предишната среща, стигнем ли до това ниво на заразяване, трябва да възстановим някои от използваните мерки". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в здравното министерство, цитиран от БНР.

"Днес подписах заповедта! Тя вече е факт! Влиза от 0:00 часа утре, 10-ти юли", обяви той.

"Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и закрито, се провеждат без публика. 

Втората промяна е да не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечение на закрито. Посещенията в същите тези заведения на открито, се допускат при заетост от 50% от общия им капацитет, но при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и всички останали противоепидемични мерки, които са предвидени в заповедта. 

Следващата промяна е свързана със забраната за групови празненства с присъствие над 30 човека - сватби, балове, кръщенета...", уточни министър Ананиев.

"Последните промени, включени в заповедта, са свързани със задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции. МЗХГ следва да възложи на БАБХ реализирането на проверки в заведенията за хранене и развлечение, които се контролират от агенцията", завърши министърът.

Малко по-рано Ананиев бе част от видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър. Именно на нея се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.

Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Кирил Ананиев докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не доведе до очакваните резултати. "Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици", изтъкна в хода на срещата министър Ананиев.

"Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки", акцентира Борисов. Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. "Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права", категоричен бе министър-председателят.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира. Положителен факт е и че броят на оздравелите от новия вирус се увеличава.

Водещи

Най-четени