Ангелов не мисли "с колко", а "как" да се увеличат заплатите на военните 03.09 | 14:02

Парите за квартира също може да се вдигнат

От Кремена Бедерева

Военният министър ще поиска увеличение на заплатите за военнослужещите в бюджета за догодина. Проблемът бе засегнат в словото му при откриването на учебната година във Военната академия.

Министърът на отбраната каза, че засега избягва да мисли "с колко", а мисли "как" да бъдат увеличени заплатите на военните. "Това е най-важното за мен, и убеждаването на хората, от които зависи това, че има такава необходимост", посочи Ангелов, съобщава БТА.

На въпрос дали е разговарял с финансовия министър Симеон Дянков и дали той е съгласен на някакво увеличение, Аню Ангелов отговори, че темата се обсъжда непрекъснато, като засега не са стигнали до съгласие, но и до несъгласие.

"Недопустимо е военнослужещите да си осигуряват със собствени средства различни части от облеклото си, това е съществен недостатък и нашата задача е през следващата година да го отстраним”, коментира Аню Ангелов, цитиран от bTV.

Преди седмица той уточни, че преговорите за размера на заплатите ще се водят до края на септември, когато трябва да е готов проектобюджетът за 2013-та.

Министърът се ангажира и да търси начин за увеличение на парите за квартира на военните. Тази и миналата година бюджетът за отбрана беше по-нисък от одобрения от парламента минимум, а министерството трябваше да погасява и задълженията по закупените от предишното правителство хеликоптери.

Ангелов отчете, че от началото на мандата на това правителство са продадени 60 имота на армията за общо 11, 6 милиона лева, а от средата на юли 2009 година 119 военни имота са предоставени на общините поради отпаднала необходимост.

Вицепрезидентът Маргарита Попова и министърът на отбраната Аню Ангелов бяха официални гости на откриването на учебната 2012 - 2013 година във Военната академия "Георги Стойков Раковски".

Водещи

Най-четени