Арестуваха "бял хакер" на 20 години за атаката срещу сървърите на НАП 17.07 | 08:43

Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност

От iNews.bg

Задържан е хакер, който има съпричастност към атаките срещу сървърите на НАП. Това обяви Явор Колев, шеф на отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП, пред Нова тв. Арестът е станал вчера. 

"Колегите работят вече 48 часа без прекъсване. Заподозреният работи като специалист в частна компания по киберсигурност. Според служебните си задължения той е "бял хакер", ако ползваме жаргона (човек, който тества системи за узязвимост срещу хакерски атакаки). Разследването продължава", обясни Колев.

 

"Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви още представителят на МВР.

Задържаният от МВР не отговаря на профила "руски гражданин, женен за българка".

В имейл, получен от някои медии вчера, за който се твърдеше, че е от автора на хакерската атака - самият представящ се за хакер описваше себе си по този начин. 

Той е на 20 години, от София. В различни моменти е бил и "бял", и "черен" хакер. Продължава работата на разследващите дали има и други съпричастни към престъплението.

Младият мъж е задържан на работното си място, претърсвания са направени и в офиса, и в дома му.  Хакерската атака е направена от България.  

"МВР разполага с огромен ресурс, със специалисти - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на "Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев.

 

Потвърди се и това, че пробивът в системите на НАП е направен през електронната услуга за възстановяване на ДДС при сделки с чужбина.

Пред бТВ Росен Бъчваров, говорител на НАП, изрази удоволетворение, че разследването напредва, но "това не отменя факта, че имаше теч на данни от НАП и трябва да се извиним на българските граждани".

Водещи

Най-четени