Армения иска от нас подкрепа за падането на визите за ЕС 07.06 | 12:22

Ереван ни кани да участваме в строежа на магистрала Черно море-Персийски залив

От iNews.bg

Перспективите за увеличаване на свързаността в региона на Черно море като предпоставка за насърчаване на икономическия обмен, инвестициите, туризма и образованието, обсъдиха президентът Румен Радев и министър-председателят на Армения Никол Пашинян на среща днес в Санкт Петербург. Разговорът се проведе преди откриването на панела на високо равнище на Петербургския международен икономически форум.

Никол Пашинян покани България да участва в изграждането на магистрала, която свързва Армения и Иран и е част от транспортния коридор между Черно море и Персийския залив. Към проекта вече е заявен интерес от Китай и неговото финансиране може да бъде част от общите усилия за развитие на комуникационните връзки на Европа  и Азия.

Президентът Радев отново открои необходимостта от откриването на пряка въздушна линия между България и Армения, а министър-председателят Пашинян призова за насърчаване на контактите между туристическите агенции от двете държави. Никол Пашинян отправи молба и за подкрепата на България за облекчаване на визовия режим на Армения с ЕС.

Водещи

Най-четени