БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа 23.07 | 11:15

Регистрираните животни у нас са около 450 хиляди

От iNews.bg

Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите, заяви началникът на отдел "Здравеопазване на животните” към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Александра Митева пред Нова телевизия.

"Месото се изземва, за да се предотврати евентуално разпространение на заболяването сред основните възприемчиви животни – домашните и дивите свине”, добави тя.

Д-р Митева заяви, че африканската чума е изключително опасно заболяване и се разпространява много бързо.

"Основният фактор в разпространението е човешкият фактор – ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони,  хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването”, обясни тя.

Първият случай на заразени животни беше в Плевен. "Много бързо се разпространи заболяването и то пак "благодарение” на хората и тяхното поведение. В рамките на две седмици локализирахме 16 огнища в 5 региона. Това са огнища основно при нерегистрирани задни дворове с нерегламентирано отглеждане на свине”, уточни д-р Митева.

По повод на съмненията, че свинете не се умъртвяват по хуманен начин експертът обясни, че всъщност става въпрос за конкретен метод на умъртвяване с газ и пияна. "Това е с висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед. Това е метод за евтаназирането на животни според европейското законодателство. Пияната се поставя отгоре, за да "запечата”, защото това са и помещения, които трудно биха могли да бъдат затворени. Методът е напълно хуманен”, добави тя.

В момента обезвреждането става чрез загробване на определени места от компетентните органи на дълбочина над 3 метра.

Регистрираните животни у нас са около 450 хиляди.

Водещи

Най-четени