БДЖ не може да плати за мотрисите "Дезиро" 15.12 | 12:59

Влакчетата могат да бъдат блокирани софтуерно

От Петър Чернев

На този етап БДЖ не може да плати мотрисите "Дезиро" - компанията не разполага със средства, за да изплати задълженията си към Германия.

Това съобщи днес пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от Econ.bg.

В същото време малко вероятно е до края на годината влакчетата да бъдат иззети. Те по-скоро ще бъдат запорирани и няма да могат да се движат. Блокирането на движението ще стане чрез промяна в софтуера, допълни транспортният министър.

България трябва да плати поне половината от просрочените задължения, които са в размер на 24 млн. евро, до края на годината и така може да успеем да избегнем блокирането на влаковете. По този повод Московски обаче обясни, че не вижда как БДЖ ще си осигури тази сума.

Ако това се случи обаче, останалите 12 млн. евро ще бъдат изплащани по нова схема. Предстои премиерът Бойко Борисов, както и вицепремиерът Симеон Дянков да посетят Германия. Там те ще водят нови преговори и с канцлера на страната Ангела Меркел.

По повод продължавата стачка в БДЖ министър Московски обяви, че загубите от нея са достигнали 2,5 млн. лева. Тези средства ще бъдат взети предвид при плащането на заплатите на служителите на дружеството за януари. Зa декември не се очаква проблеми с изплащането на възнагражденията.

Водещи

Най-четени