БСП: Актовете към фирмата, строила Ларгото, е трябвало да бъдат за 1,7 млн. 31.01 | 12:29

Управляващите се опитват да замажат случая с министър Боил Банов, като изтъкват други суми, които съвпадат със сумата от изнесения от нас случай, заяви червеният депутат Димитър Данчев

От iNews

Ако бяха потърсени всички неустойки към изпълнителя, строил Ларгото, искът щеше да е веднъж за 753 000 лв., втори път за 690 000 лв. и трети път за 314 000 лв. Или общо за 1 758 857 лв., по мои изчисления. Управляващите се опитват да замажат случая с министър Боил Банов, като изтъкват други суми, които съвпадат със сумата от изнесения от нас случай. Ние говорим за различни неща и това се потвърждава не само от записа, но и от документите, които анализирахме. Това каза пред Нова ТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев по повод изнесените от депутатите от левицата данни, че Банов е ощетил държавата със 700 000 лв."В записите, изнесени от Елена Йончева, става дума за спестени пари на фирма, с които е била ощетена държавата, а не за тези 753 796 лв, за които е заведено дело и които са по доклад на АДФИ", поясни Данчев.

Той каза, че има издадени пет акта №10, които са за временно спиране на строителните работи за обекта, но то не се брои за закъснение."Сумарно в три от тези 10 акта, срокът с който е била спряна поръчката е 33 дни. Освен неустойката, съгласно договора за изпълнение, при незавършване на работата по поръчката в срок, следва да се усвои и гаранцията по изпълнение, която е в размер на 314 081 лв. Това не е направено", категоричен бе народният представител.По думите му е имало 5 акта №10, като три от тях са фалшиви. Димитър Данчев попита също така, че ако е вярно твърдението на министъра на културата, че е бил изнудван четири години със записи, защо не е подал сигнал затова? Той добави, че от записите става ясно, че тогава Банов се е опитвал да защитава интересите на фирмата, а не на държавата.

"Как да го тълкуваме това, освен като корупция?", попита още депутатът.

Припомняме, че депутатът от БСП Елена Йончева публично оповести на специална пресконференция запис на разговор, в който Боил Банов, в качеството му на заместник-министър, сне опитва да намери начин да не се съставя акт на фирмата, строила Ларгото, за 700 хил. лева.

Водещи

Най-четени