БСП няма да подкрепи нито промени в Конституцията, нито свикване на ВНС 26.08 | 11:33

На финала на този мандат, без сериозно обществено доверие, не може да се обсъжда и решава този въпрос, казва още Нинова

От iNews.bg

Няма да участваме в преговори за Конституцията, няма да даваме подписи за тези 120, необходими за внасяне на законопроекта и няма да подкрепим с гласове тези необходими 160, за да се свика Велико народно събрание. Това потвърди лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

"Категорични сме, че този парламент и това правителство са изчерпани. На финала на този мандат, без сериозно обществено доверие, не може да обсъжда и решава този въпрос", смята Нинова.

Лидерът на левицата обяви, че от партията се противопоставят още срещу премахването на преамбюла в основния закон от проекта, изготвен от ГЕРБ, където е записано, че България е демократична, социална и правова държава.

"Това не е промяна на модела, който се очаква от обществото, а подмяна на въпроса, за да се печели време от управляващите. Няма да станем съучастници в този процес", категорична бе Корнелия Нинова, която увери, че парламентарната група на партията ѝ е абсолютно консолидирана по темата.

Нинова опроверга думите на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според когото тя е провела среща с посланик на западна държава в София, на която е променила позицията си по темата. "Категорично не! Никой не ме е канил, не съм се срещала с никого", заяви тя.

Според нея провелите се политически консултации между партиите в управляващата коалиция за промени в основния закон са по-скоро преговори, защото на тях "Обединени патриоти" са поставили ясни условия. "Или ще приемете нашите предложения, или няма да дадем подписи. ГЕРБ, по същество, не приемат някои предложения и не биха ги подкрепили, но биха направили компромис, само и само да има подписи", смята Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата участва в дискусия с депутати на БСП от Седмото Велико народно събрание, участвали в изработването и приемането на сега действащата Конституция, които също категорично се противопоставиха на идеята за промени в нея: "Категорично се противопоставяме на опитите на ГЕРБ и присъдружните им организации да заличат действащата българска Конституция", написаха те в обща декларация, където още призоваха "всички отговорни политически сили да не легитимират този опасен процес на конституционна самодейност".

Водещи

Най-четени