БСП отвърна: Плевнелиев да не говори за олигархия, той е олигарх 05.07 | 17:38

Опитва се да бъде архитект на следващото правителство, обяви Кутев

От Филипа Тодева

Сега президентът се опитва да говори за олигархия. Трябва ли да му напомняме за данъчната му декларация и кръговете, от които произлиза. Плевнелиев е част от олигархията в момента. Това заяви секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев.

Социалистът отправи остри критики по отношение на президента заради днешното му изявление. Превишавайки всички правомощия, дадени му от Конституцията, според Кутев Плевнелиев си позволи да поиска нови парламентарни избори.

От БСП са разкрили, че Росен Плевнелиев се опитва да бъде архитект на следващото правителство, като преди това събори законното управление на Пламен Орешарски.

"Питам се кой ли ще е следващият министър-председател", каза Кутев, като намекна, че той ще идва от близки до президента кръгове.

Антон Кутев постави открито въпроса за зависимостите на българския президент. Става въпрос за негови стари приятели, въвлечени в кръгове, приятелски контакти с медийни групи и с "близки и далечни приятелки на Бойко Борисов".

"Със своето изявление Росен Плевнелиев игнорира парламентарния характер на републиката и избора на българските граждани. С тези си действия той показа, че не е дорасъл да бъде президент на всички българи", отбеляза Кутев, като добави, че Плевнелиев не може да бъде обединител на нацията, а напротив – той я разединява, когато обяснява колко му били симпатични тези протести.

Антон Кутев запита дали някой е чул Плевнелиев да поиска оставката на Бойко Борисов при февруарските протести и защо тези протести са му симпатични, а предишните не бяха.

Друг въпрос, поставен от него, бе за изборите, за които две години и половина президентът не е говорил, а е подкрепял Изборния кодекс, чийто основен двигател в предишния парламент беше Искра Фидосова.

"Кога г-н Плевнелиев показа отношение към Бойко Борисов и Цветанов, кога показа отношение към подслушванията", попита още той.

Антон Кутев заключи, че Плевнелиев няма да се пребори със задкулисието, защото той самият е произлязъл от редиците на ГЕРБ, където има задкулисие.

Водещи

Най-четени