БСП пак поиска оставката на Делян Добрев 30.01 | 16:37

Той и ГЕРБ да поемат политическа отговорност след решението на Конституционния съд, призова Жаблянов

От iNews.bg

От БСП реагираха на решението на конституционния съд, че отхвърлената от Народното събрание оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е противоконституционно. И в тази връзка поискаха той отново да депозира такава и да напусне парламента.

"Конституционният съд на Република България обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 04.10.2017 г. да прекрати правомощията на народния представител Делян Добрев. Със своето решение и гласуването, народните представители от ГЕРБ нарушиха принципа на свободния мандат.” Това заяви червеният депутат Валери Жаблянов на брифинг в Наропдното събрание. По думите му, ако сме правова държава, изходът от тази ситуация е поемане на политическа и морална отговорност от народният представител Делян Добрев по един начин – напускане на парламента.

Той припомни, че делото беше образувано по искане на народните представители от БСП, като още с внасянето на нашата подписка, категорично заявихме, че става въпрос за нарушение на Конституцията Според Жаблянов нито един народен представител, с никакво решение на парламента, не може да бъде задължен да изпълнява задълженията си. "Конституцията изрично указва условията за прекратяване на пълномощията на народен представител. Политическата отговорност за това нарушение е на ръководството на ПГ на ГЕРБ. Това нарушение е умишлено и не е плод на невнимание, допусната грешка или непознаване на Основния закон”, категоричен бе Жаблянов.

"Ясно е, че нарушаването на Конституцията от ПГ на ГЕРБ е умишлено и е логичен резултат от цялостната линия на ГЕРБ за нарушаване на принципите на правовата държва. В тази връзка, БСП ще продължи да прави всичко необходимо за запазване на конституционния и правов ред в Републиката”, изтъкна Жаблянов. По думите му е допуснатата груба провокация срещу конституционния ред. "Тя е плод на цялостната линия на поведение и на правителството и на парламентарното мнозинство, да не се съобразяват с Конституцията, законите и подзаконовите нормативни актове”, каза още Жаблянов.

Водещи

Най-четени