БТК: Кулезич лъже. Нямаме нищо общо с финансирането на Бареков 26.01 | 17:44

Не се изключва компанията да заведе дело за клевета срещу водещата

От Кремена Бедерева

"БТК ЕАД няма нищо общо с финансиране на политически структури, в т.ч. "България без цензура". Последното беше безапелационно доказано и в ефира на предаването "На светло” с показаните, и впоследствие публикувани онлайн договори и финансови документи, предоставени от политическата формация."

Това се заявява в отворено писмо до българските медии, с вниманието на ръководството на Нова телевизия, по повод излъченото интервю с Николай Бареков в предаването "На светло” и продуцираната от Люба Кулезич клевета за връзка на компанията БТК ЕАД с финансиране на учредителния конгрес на партия "България без цензура” и конкретно заплащането на разходите по наема на Зала 1 в НДК от компанията, бихме искали да се възползваме от законовото си и публично право на отговор.

"Въз основа на неоповестени източници, г-жа Кулезич използва една откровена лъжа в търсене на рейтинг и опит за въздействие върху публичното мнение, зад което прозират определени интереси. Личната вендета в национален ефир, която замесва хора и компании, обаче е всичко друго, но не и израз на професионализъм или обективна журналистика. "На една жена й отива да говори глупости", каза в същото това предаване Люба Кулезич. Това обаче не следва да се съотнася към българската журналистика. Нито към българските граждани като аудитория", заявяват от пресцентъра на компанията.

"В отговор на опита да се oпетни името на БТК ЕАД:

1. Поставяме нашето основателно искане да получим официално и публично извинение от г-жа Кулезич в национален ефир. Това, разбира се, не изключва възможността да заведем дело за клевета.

2.  Отправяме нашата настоятелна молба г-жа Кулезич да следва основните журналистически принципи, като проверява източниците си и има готовност да цитира имената им, особено в случаите, в които се оказва "подведена".

Очакваме и официалната позиция на ръководството на Нова телевизия, което би следвало да съблюдава за спазването на журналистическите и етични норми и стандарти. Считаме, че е недопустимо да се използва възможността за влияние върху многохилядна аудитория по този непрофесионален начин, без да се потърси информация от страна на компанията ни.

В очакване на отговора на Нова телевизия и журналистката, вярваме, че поведението на г-жа Кулезич като представител на високоуважаваната от нас журналистическа гилдия, остава периферен и изолиран акт на лично отношение и непрофесионализъм, което по никакъв начин не слага петно върху журналистите в България.

Отправяме апел към всички български медии, които не погазват принципите и нормите на журналистическата етика, държат на истината и обективната гледна точка, и не търсят евтини сензации, за да набират аудитория, да дадат публичност на нашата позиция, защото тя касае правата, достойнството и морала на всеки един гражданин и юридически субект в Република България.

Иначе, предаванията и статиите ни ще трябва да влязат в една друга рубрика - "На тъмно", завърша разпространеното съобщение до медиите, което е подписано от Управителния съвет на Българска телекомуникационна компания ЕАД.

Водещи

Най-четени