Баровете у нас масово крият обороти 19.05 | 14:53

НАП започна проверки в около 100 заведения със съмнително ниски приходи

От iNews.bg

Барове и питейни заведения у нас масово укриват обороти, а съответно и данъци. Това сочи анализ на сектора, направен от Националната агенция по приходите (НАП). Според проучванията около 85% от регистрираните у нас такива обекти прикриват приходи. Което означава че на всеки 10 бара повече от 8 не отчитат реалните си обороти. Според анализа на НАП това води до близо 14 млн. лв. на година загуби за държавния бюджет. Документът отчита още, че предприетите от Агенцията мерки срещу тези измами са довели до известни резултати. През периода 2010-2015 г. питейните заведения са декларирали с 3.76% по-високи печалби. Паралелно с това броят на рисковите, според НАП, лица с регистрирани такива фирми е намалял с 18 на сто.

Междувременно от приходната агенция са започнали инспекции на около 100 питейни заведения, за които са регистрирани съмнително ниски обороти. Освен това собственици и управители на тези фирми, които притежават дискотеки, ресторанти и барове, също са били подложени на проверки за съответствие на имуществото им с официалните им доходи.

Всички фирми, попаднали в извадката на данъчните, отчитат никаква или минимална печалба, осигуряват персонала си на минималния доход, но собствениците им са придобили скъпо струващо имущество. С неотчетените в заведенията приходи често са финансирани покупки на имоти, луксозни автомобили, яхти и подобни скъпи придобивки, допълват от НАП.

Сред някои от характерните примери е собственик на две фирми, които стопанисват заведения, които са на загуба в последните 5 години, но физическото лице е придобило имущество за над 1.2 млн. лв.

Започналите проверки ще обхванат и познатата практика популярни заведения по Черноморието да се стопанисват от създадени само за един туристически сезон фирми. Данъчните разкриват, че схемата била едно и също заведение да се управлява от различна компания всяка година, като в същото време физическите лица, стоящи зад тези фирми, най-често били едни и същи. От началото на годината до момента пък са възложени 374 проверки на физически лица, допълват още от НАП.

Водещи

Най-четени