Бедствено положение в Гълъбово 09.03 | 10:41

Повече от 2000 служители на МВР участват в аварийно-възстановителни дейности в цялата страна

От iNews.bg

Община Гълъбово обяви в 9.00 часа бедствено положение. Това съобщи за БТА кметът Николай Тонев.

Подстанция "Гълъбово" е наводнена, на място има аварийни екипи, които изпомпват водата, а други ограждат сградата с торби с пясък. Тази сутрин половината част от град Гълъбово е без ток, на студено са и в кметството.

Половината от селата в общината също тази нощ бяха без ток. Захранването с ток на Гълъбово е от Стара Загора. На място от снощи е и областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов.

Същевременно от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че нивото на река Тунджа при Елхово се повишава и ще достигне червения праг на предупреждение.

Продължават повишенията на речните нива - главно в долните течения на реките. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес ще има отслабващи валежи. В планините - от сняг с количества между 5 и 10 литра/кв.м. , а в равнините - от дъжд с количества до 5 литра/кв.м. Почти без валежи ще е в Североизточна България.

Повече от 2000 служители на МВР участват в аварийно-възстановителни дейности в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Най-тежка продължава да е обстановката в областите Смолян и Кърджали и в общините Лъки, Велинград и Сърница, където е обявено бедствено положение. Само през последните няколко часа пожарникарите и спасителите са участвали в 242 аварийно-спасителни дейности.

Днес над 1100 пожарникари и спасители ще участват във възстановителните дейности. Очаква се, при подходящи метеорологични условия, хеликоптер на ВВС да облети засегнатите райони, за да бъдат маркирани всички места с прекъснати далекопроводи.

Съвместно с екипи на АПИ и военнослужещи се работи по разчистване и премахване на паднали дървета и отваряне на основните и второстепенните пътища. Осъществява се изтегляне на аварирали автобуси и автомобили и съдействие на електроснабдителните дружества. Предложена е помощ на мобилните оператори за осигуряване на нормална работа на предавателите им.

По решение на Централният оперативен щаб се извършва проверка за бедстващи в хижи и осигуряването на проходими пътища до тях. По данни на кметовете на населените места, в чиито землища се намират хижите, няма застрашени хора. Дежурните екипи на РДПБЗН-Кърджали са отработили 42 сигнала за техническа помощ.

Населените места без ток в областта са 285, основно в общините Черноочене, Кирково, Ардино. Затворени са част от основните и второстепенните пътища в областта.

Преливат язовирите "Студен кладенец", където е отворена една преливна клапа, и "Ивайловград".

Дежурните екипи на РДПБЗН в Пазарджик са отработили 45 сигнала за произшествия. Пътят Юндола-Белово е затворен. Към момента 27 населени места са без ток, от които градовете Велинград и Сърница и курортните комплекси "Цигов чарк" и "Св. Константин".

С помощта на верижни и роторни машини се разчиства пътят към хижа "Христо Смирненски" в местността "Юндола", където са блокирани 17 души, в това число бременна жена и три деца. Снегопочистващи машини работят по пътя до курортното селище "Св. Константин" над Пещера.

Със специализиран автомобил от РСПБЗН - Велинград, е транспортирана родилка от Сърница към Велинград. В местността "Начовото", община Велинград, са спасени четирима души. Екипи на РДПБЗН - Смолян, са отработили 75 сигнала за аварийно-спасителни дейности. Транспортирана е родилка, оказано е съдействие на крайно нуждаещи се, сред които бедстващо семейство в с. Страшимир, община Мадан. От преспите край с. Вехтино са спасени двама души. Осигурен е достъп на транспортно средство на ЦСМП - Смолян, до с. Смилян за транспортиране на болна жена.

Поради блокирания проход "Печинско" е нарушено нормалното снабдяване с храна на Златоград. През днешния ден е доставена храна на хората в града. Обстановката в областта остава усложнена, без ток са 197 населени места. Полагат се усилия главните пътища да се поддържат проходими.

В област Стара Загора е повишено нивото на р. Съзлийка в района на подстанцията "Гълъбово" и част от града с осем села са без елзахранване. Създадена е организация за предислоциране от РДПБЗН - Бургас, на хидропомпен агрегат за отводняване на подстанцията.

Водещи

Най-четени