Бедствено положение в цялата Община Видин, свикан е кризисен щаб 23.03 | 13:33

Блокирани са пътищата до 13 населени места, помпената станция в Сланотрън няма ток

От iNews.bg

Бедствено положение бе обявено на цялата територия на Община Видин. Във връзка със създалата се обстановка след обилния снеговалеж и силен вятър тази нощ, кметът на Видин Огнян Ценков свика заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, в частта "Снегонавявания и обледявания". Според информацията от 7:30 ч. тази сутрин техниката на фирмите, които почистват населените места, е започнала работа в 4:00 часа. Пътят до населените места Бела Рада, Гомотарци, гр. Дунавци, Жеглица, Ивановци, Кошава, Пешаково, Покрайна, Синаговци, Сланотрън, Търняне, пътят между Гомотарци и Покрайна, е затворен. Продължават усилията за осигуряване на достъпа до тях, след което незабавно ще започне снегопочистването вътре в селищата.

Огнян Ценков каза, че в град Видин са изчистени основните артерии, почиства се в кварталите, както и пешеходните зони. Няма селища без електрозахранване, водоснабдяване и бедстващи хора. Всички пациенти на хемодиализа са обгрижени. В Центъра за временно настаняване има 9 лица, има готовност за приемане на още хора при нужда. В Областния съвет на БЧК е налице резерв за осигуряване на продукти и пособия за около 100 души.

Проблем е възникнал в основната помпена станция при село Сланотрън, където няма електричество от 14:00 ч. вчера. Той ще бъде отстранен в спешен порядък. Работят 5 отводнителни станции и 1 пункт на територията на общината. Продължава действието на първия етап "Повишено внимание" във връзка с нивото на река Дунав. Към момента водният стълб при Видин е 749 см и спада.

Общинският щаб ще заседава отново в 14:00 ч. днес и при необходимост – в 17:00 ч. Обстановката се следи непрекъснато, координацията между институциите е постоянна, полагат се всички усилия за преодоляване на последствията от тежката зимна обстановка.

Водещи

Най-четени