Бедствено положение за цялата Смолянска обаст 03.12 | 09:26

В няколко села в Кюстендилско и Разградско има наводнени отделни къщи

От iNews.bg

Поредна нощ на проливни дъждове. Тежка е ситуацията в Смолянско. Бедствено положение беше обявено снощи в Смолян заради пороите. Аварийни екипи бяха на крак цяла нощ и следяха непрекъснато нивото на реките, което сериозно се е покачило.

В Смолян в момента не вали, но нощта беше критична за града. Бедственото положение, обявено от снощи, е в сила за цялата Смолянска община, предаде БНТ.

Има няколко критични точки по река Черна, която значително е повишила нивото си. Откъснато от свлачище е село Киселчово, подкопан е и пътят между селата Смилян и Могилица.

"Ситуацията през нощта беше спокойна. Това, че валежите спряха позволи отичане на речните нива. Снощи ситуацията беше критична, особено в град Смолян и това подтикна кметът и общинският щаб да обявят бедствено положение. За щастие, валежите спират, нямаме нови инциденти през нощта. няма необходимост от евакуация на хора. Достъп има до всички населени места с изключение на Жребово и Кестен в община Девин, където река Триградска е заляла пътя. В множество участъци от пътната мрежа преминаването е само в едното платно поради срутвания и свлечени земни маси. Ситуация нормална според валежите. Следим внимателно нивата на язовирите и речните корита", обясни областният управител Недялко Славов.

В същото време и в кюстендилското село Гърляно също е обявено бедственото положение. Но реката, която преля, вече е с доста по-ниско ниво. Тя е в коритото си и опасност за селото към момента няма предаде бТВ.

В севестино Невестино в района шест къщи са със залети от водата дворове. Има сигнали и от разложкото с ело Баня. Река Глазне скъса дига вчера сутринта и заля пътя към селото, но ситуацията вече е овладяна.

Дъждът в района на Благоевград и Кюстендил вече спря. Пострадали хора, за щастие, няма.

Водещи

Най-четени