Безработицата скочи рекордно, над 73 000 души са се регистрирали в Бюрата по труда за месец 12.04 | 15:00

Социалният министър Сачева работи по разширяването на програмата топъл обяд, за да може около 60 000 души да бъдат снабдени с храна

От iNews.bg

Над 73 000 българи са се регистрирали като безработни на Бюрата по труда от началото на кризата, т.е. за период от 1 месец.

За същия период Агенция по заетостта е намерила работодатели за 12 000 души. По думите на социалния министър Деница Сачева мярката 60/40 ще запази работното място на около 30 000 души. Към момента от схемата, в която държавата осигурява 60% от трудовото възнаграждения и осигуровките на работника са се възползвали 2000 фирми.

"По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ние сме готови да осигурим в периода след кризата за поне още един месец осигуряването на работодатели с 40% от минималната работна заплата и осигуровките на тях за хората, които работят при тях", посочи Сачева. 

Междувременно друга мярка за подпомагане - еднократна помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск, ще започне действие от началото на идната седмица. 

"Сигурно парите няма да са достатъчни за всички, но трябва да ги разпределим справедливо", посочи Сачева.

Освен това социалният министър работи по разширяването на програмата топъл обяд, за да може около 60 000 души да бъдат снабдени с храна.

Водещи

Най-четени