Бивш министър и кмет на Стара Загора почина при нелеп инцидент 21.10 | 12:52

Евгений Желев е бил затиснат от селскостопанска машина в село Яздач

От iNews.bg

На 60-годишна възраст почина д-р Евгений Желев - български политик и лекар, кмет на Стара Загора, министър на здравеопазването, народен представител от "Коалиция за България" в 41-то народно събрание, член на Националния съвет на Българската социалистическа партия, учредител на политическа партия Алтернатива за българско възраждане, съобщиха от Община Стара Загора. Смъртта му е настъпила при инцидент в село Яздач, при който е бил затиснат от селскостопанска машина.

От общината в града припомнят, че д-р Желев е избран за кмет на Стара Загора през 1999 г. на първия тур на местните избори като независим кандидат, подкрепен от БСП и редица граждански и политически обединения. Преизбран е през 2003 г., отново на първи тур, с над 60% от гласовете, отново като независим кандидат и подкрепен от множество политически и граждански организации. Носител е на френския Орден за заслуги на почетния легион – най-високото отличие на Френската република и на руския орден "Петър I" втора степен за личен принос и заслуги в укрепването на българо-руските взаимоотношения.

С неочакваната смърт на д-р Желев, българската политическа сцена загуби един широко скроен и модерно мислещ политик, със съвременни разбирания за политическите процеси и поглед за важните проблеми в обществото и държавата. Стара Загора ще се прости с едно от най-знаковите лица на новото време, свързани с мащабното развитие на общината и реализирането на промените в областния град. Инициатор е на редица проекти, допринесли за модерната визия на града и отварянето му към Европа и света. Той бе образец за политическа толерантност и зачитане на инакомислещите, отбелязват още от старозагорската община.

Старозагорци ще го запомнят като всеотдаен и добър човек, успешен кмет, направил първите крачки към подобряване на условията на живот в града след промените. Неговото голямо сърце ще остане завинаги в спомените на гражданите на Стара Загора.

Ръководството на Община Стара Загора изказва дълбоки и искрени съболезнования на семейството, близките и приятелите на д-р Желев. Нека го изпратим в последния му земен път! Поклонението ще се състои в неделя, 22 октомври от 10:00 до 13:00 часа в Оперен театър Стара Загора.

Поклон пред светлата му памет!

Водещи

Най-четени