Бивш шеф на болница: Турските ваксини на Москов бяха свръхтоксични 15.02 | 10:50

Борисов направи всичко възможно, за да покрие здравния си министър, казва д-р Дечев

От iNews.bg

Скандалът със спрените от прокуратурата турски ваксини е чутовен. Бившите здравен министър и премиер щяха да приложат ваксини на десетки български деца, които са 2000% по-токсични от допустимото. Това каза пред бТВ директорът на Университетска болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, предаде БГНЕС. Според него скандалът с ваксините изобщо не е малък и са били направени героични усилия лично от Бойко Борисов нещата да се покрият.

В края на ноември м.г. Москов и заместникът му Персенски се сдобиха с обвинения по този повод. И на двамата им бе наложена мярка за неотклонение "подписка”, а членовете на кабинета, включително и Бойко Борисов бяха привиквани на разпит в следствието, тъй като решението за ваксините е било взето на подпис, припомня агенцията.

"Там има два вида т.нар. турски ваксини – едната, 100 000 бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст от 0 до 1 година. Тя е използвана, вече е изконсумирана. Понякога, знаете, че изваждането на истината може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване. Затова за тази ваксина аз няма да приказвам, тъй като вече е използвана”, каза д-р Дечев.

"За другата ваксина, която се спря, единствено и само благодарение на прокуратурата – тази ваксина, количеството на отровното вещество живак в нея превишава с 2000% максимално разрешеното”, съобщи той. Според него точно тези ваксини са спрени, но това се е готвело да се приложи върху десетки български деца от Петър Москов и лично от премиера, който го покриваше през целия период.

БГНЕС припомня, че д-р Дечо Дечев бе първият уволнен директор на голяма болница от бившия здравен министър Петър Москов заради сливането на лечебни заведения. Освобождаването му се случи в края на април 2015 г. Тогава колегите на Дечев протестираха срещу това решение. Според уволнения директор зад сливането на болници стоят търговски интереси. Той протестира и срещу намаления с 30% бюджет за ръководената тогава от него болница.

Водещи

Най-четени