Бизнес и синдикати не искат „парашутисти” в държавната администрация 22.02 | 18:57

Идеите за промени в Закона за държавния служител са добри, но трябват гаранции, че няма да се заобикалят

От iNews.bg

Бизнесът и синдикатите искат гаранции от правителството, че практиката в държавната администрация да се назначават хора без необходимата квалификация и без конкурс, ще бъде прекратена. Това стана ясно по време на обсъждането на промените в Закона за държавния служител по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Идеите, залегнали в законопроекта, целят именно да спрат назначенията без конкурс и без необходимите качества на съответния кандидат. От работодателските и синдикалните организации обаче смятат, че текстовете трябва да бъдат пренаписани, тъй като идеите са добри, но при така предложените промени няма гаранции, че крайната цел ще бъде постигната.

По време на дискусията вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отбеляза, че съществуващи досега проблеми са недостатъчната обективност и прозрачност на подбора на държавните служители. Именно в тази връзка в промените се предлага въвеждане на централизиран конкурс с тестове за компетентност за назначаване в държавната администрация. Така ще се постигне обективен и прозрачен подбор на назначение за съответната длъжност, каза Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

Като друг проблем тя посочи заобикалянето на конкурса при постъпване на работа. Именно затова вицепремиерът поясни, че с предложените промени се "затварят” всички вратички за заобикаляне. "Ще се въведе забрана за назначаване на лица по заместване, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса по кандидатстване. Предлага се и забрана за назначаване на непълно работно време за служители на ръководни постове”, каза Бъчварова.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обаче контрираха, че има неясноти по законопроекта. От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) пък са на мнение, че назначаването в администрацията чрез конкурс е добра идея, няма да постигне ефект, тъй като липсват гаранции за това. Така представеният законопроект следва да бъде преработен, за да постигне целите си, които иначе бизнесът подкрепя.

От синдикалните организации също са съгласни с принципите, които въвежда законопроектът, но искат и промяна в начина, по който ще се провеждат конкурсите. "Ние сме за обективното назначаване на държавната администрация, но сме против Институтът за публична администрация да изготвя конкурсите, който е безсмислена институция”, каза от своя страна президентът на КТ "Подкрепа” Димитър Манолов.

Водещи

Най-четени