„Росатом“ посочи минималната цена за „Белене“ - 6,4 млрд. евро 26.11 | 07:45

От Елена Коцева

Русия няма да строи АЕЦ "Белене” на всяка цена.

Това е позицията на руската държавна корпорация "Росатом” оповестена от генералния директор Сергей Кириенко.

По думите му, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6 милиарда и 400 милиона евро проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него.

Изчислена към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. Евро. За цифрите Кириенко се позова на вече подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.

Макар и с нежелание, от "Росатом” се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, коментира ръководителят на държавната корпорация:

"Още веднъж пресметнахме всички възможности защото ситуацията около "Белене" е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва ще се откажем от проекта, ще го направим”, изтъкна Сергей Кириенко.

Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване. Според директора на "Росатом" първият бетон може да бъде излят още септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

Проектът е изгоден и за двете страни, категоричен беше Сергей Кириенко, като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години.

Той потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене”, като очаква то да бъде между 30 и 40 %.  

 

Водещи

Най-четени