Благотворителен маратон в помощ на силистреенска библиотека 18.05 | 10:12

194 души пробягаха 648 км за да се съберат пари за нови книги

От Ивайло Ангелов

194 души взеха участие в благотворителен маратон в полза на Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра. Основен организатор на културно-спортната проява бе силистренската агенция на една от застрахователните компании у нас с инициативата си "Чрез спорт към знание" - благотворителен маратон "400 м=1 лев". А целта - събиране на средства за купуване на книги за библиотеката.

На старта на 400-метровота трасе застанаха участници от всички поколения. 7-месечният Владимир Минев "пробяга" разстоянието редом до 75-годишният Димитър Димитров, като и двамата получиха награди от организаторите.

Маратонът стартира в в 8:00 ч. и приключи в 12:00. Правилата изискваха всеки записал се участник през това време да пробяга минимум една обиколка от 400 метра и по този начин да прибави към общата сметка 1 лев. За събитието бяха дошли и трима гости от Варна, които дадоха сериозен принос за увеличаване на събраната сума, като всеки от тях пробяга по 58 обиколки. Трасето бе пробягано общо 1621 пъти, колкото левове събраха и участниците.

Директорът на библиотеката Даниела Недялкова благодари на организаторите на събитието и на участниците в маратона. "С всяка стъпка от маратона ние акумулирахме ентусиазъм, опит, амбиции, нова енергия и сила, която ще се преобразува в натрупване на знания. Всички 194 участници направиха своя безценен влог в дар за добро, дар за българска книга и българско слово. И независимо от пределите на възрастта и физиката, в любимия силистренски парк си дадоха среща и малки, и големи, но обединени от възможността да направят своето спортно приключение край хубавия син Дунав", заяви Недялкова.

Водещи

Най-четени