Близо 200 нарушения в автобуси засечени за седмица 26.04 | 12:02

В момента Автомобилна администрация провежда такива проверки, предстоят и още акции

От iNews.bg

Близо 200 нарушения в автобусните превози са били засечени само в рамките на една седмица и то още месец и половина преди трагичната катастрофа на магистрала "Тракия" в района на Вакарел. Това става ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев в отговор на депутатски въпрос. Част от засечените нарушения – около 10%, са били именно непоставени предпазни колани от пътниците.

Съобразно своите правомощия и компетентност, Министерство на вътрешните работи и в частност служителите на "Пътна полиция" осъществяват постоянен контрол по използването на системите за обезопасяване в моторните превозни средства, отбелязва Радев по повод питането за предприемане на мерки за по-строг контрол върху поставянето на колани от пътниците в автобусите, предаде БГНЕС. Така например в периода от 26 февруари 2018 г. до 04 март 2018 г. е проведена специализирана полицейска операция по контрол на моторните превозни средства за превоз на пътници - автобуси, при която са проверени 1095 превозни средства и установени 194 нарушения, от които 21 нарушения са свързани с неизползването на обезопасителен колан, съобщава Радев.

В периода от 23 април 2018 г. до 29 април 2018 г. (който на практика тече в момента – бел. ред.), съвместно с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", предстои провеждането на нови ежедневни проверки за установяване на нарушения при моторни превозни средства за превоз на пътници и товари, добавя министърът. Той подчертава и че идентични проверки ще продължат периодично през цялата година.

Предстои да бъдат разгледани изцяло нов Закон за движението по пътищата, проект на Закон за пътните превозни средства и проект на Закон за водачите на моторни превозни средства, в които са заложени редица мерки за ограничаване на жертвите от пътнотранспортни произшествия и осигуряване безопасността на движението по пътищата, казва още в министър Радев.

Водещи

Най-четени