Бобева: За съжаление не сме разточителни в областта на социалните разходи 28.03 | 22:20

Грузия иска да инвестираме в енергетиката ѝ

От Цанка Донкова

За съжаление не сме разточителни в областта на социалните разходи, колкото ни се иска, но знаете, че имаме една зададена макрорамка, която ние се стремим да поддържаме и благодарение на това запазваме високия рейтинг на България, възможността да насърчим инвестиции. Това вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Тя посочи, че в програмата на правителството за извеждане на страната от кризата на този етап преобладават социалните мерки, а не икономическите. Бобева уточни, че зависи каква е дефиниция за "социално". "Това да предоставяш например допълнителни средства за мобилност на учениците или да подкрепяш активните мерки на пазара на труда "това не е социално, а икономическо", посочи тя.

"За съжаление моето поколение икономисти и това към което аз принадлежа , бяхме изцяло либерални, т.е. мислехме, че като направим едни хубави макроикономически числа всичко ще е прекрасно, но се оказа, че сме създали два проблема". Единият е голямата бедност и другият - огромните регионални различия, уточни Бобева и допълни, че такива диспропорции теоретически в икономиката не трябва да съществуват и трябва да бъдат разрешени.

Министър-председателят по икономическото развитие на Република България Даниела Бобева взе и участие в първата по рода си международна конференция за интеграцията на Грузия с ЕС и потенциала за икономическо партньорство. На нея стана ясно, че Грузия ни кани да инвестираме в енергетиката ѝ.

Вижте повече за посещението на вицепремиерът в Econ.bg.

Водещи

Най-четени