Бойко прекъсна Горанов и сам разясни, защо ББР изкупи акции на ПИБ 12.06 | 12:46

Финансовият министър Владислав Горанов опита да изчете подробна информация за причините да се стигне до това решение, но беше прекъснат от премиера за навлизането в детайли и обясни, че най-общо решението е провокирано от необходимостта да покрием всички условия за влизане в Банковия съюз, респективно в чакалнята на еврозоната - механизмът на обменните курсове (ERM ІІ)

От iNews.bg

"Изключително важно е да се влезе в банковия съюз, защото това гарантира сигурността на всички банки, но и контрола върху тях. Чакалнята за еврозоната дава сигурност, че ще сме на първата скорост сред европейските страни, а няма да изпаднем на втора. Да приемем точка първа", така Бойко Борисов коментира първата и единствена точка от извънредното заседание на Министерски съвет. 

Така правителството одобри "Българска банка за развитие" АД да придобие акции от увеличението на капитала на "Първа инвестиционна банка" АД.

Финансовият министър Владислав Горанов опита да изчете подробна информация за причините да се стигне до това решение, но беше прекъснат от премиера за навлизането в детайли и обясни, че най-общо решението е провокирано от необходимостта да покрием всички условия за влизане в Банковия съюз, респективно в чакалнята на еврозоната - механизмът на обменните курсове (ERM ІІ)

Горанов припомни, че още през юли 2018 българското правителство и Българската народна банка са заявили желанието да се присъединят едновременно към чакалнята на еврозоната и Банковия съюз. 

Решението за придобиване на акции изисква това да се случи при пазарни условия и до 70% от записаните акции. Борисов пък категорично заяви, че иска да бъде записано "акциите ще бъдат изкупени от банката на цените с лихвите и Българската банка за развитие няма да загуби по никакъв начин".

Водещи

Най-четени