Борим опасните стоки с допълнителни пунктове на пристанищата 03.06 | 19:30

Плодовете, зеленчуците и месото са сред рисковите стоки

От Теодора Кокаланова

"Пунктове за контрол на рискови стоки на пристанищата във Варна и Бургас и на ГКПП Калотина ще бъдат открити до края на юни", съобщават от Националната агенция за приходите. Преките фискални ефекти от дейността в новите пунктове се очаква да достигнат 25 млн. лв. до края на 2014 година.

От началото на годината до момента фискалните агенти са извършили над 35 000 проверки на рискови стоки. Запечатани са 6500 превозни средства. Наложени са обезпечения за близо 1 млн. лв. Звеното е проследило движението на близо 450 млн. кг. рискови стоки сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, сухо мляко.

От средата на май инспекторите на НАП работят и по външните граници на страната съвместно с екипи на Агенция "Митници" и Българската агенция за безопасност на храните, информира БТА. На фискален контрол вече са подложени и лекотоварни превозни средства.

Още в първите дни на съвместните проверки е разкрита и пресечена схема за превозване с микробуси на средно 400 кг. зеленчуци "за лична употреба". С наближаването на периода, в който ще се изнася зърнената реколта, предстои и затягане на режима на движение на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно, допълват от НАП.

В последните месеци са предотвратени над 100 случая, в които празни камиони напускат територията на страната, а в последствие е декларирано, че с тях е изнесена различна селскостопанска или промишлена продукция, за което е поискано възстановяване на ДДС. 

 

Водещи

Най-четени