Борисов: Ако стане война, трябва да сме с най-модерните самолети 02.10 | 12:00

Не 105, а 150 млн. лева повече ще отпусне правителството за хората с увреждания

От iNews.bg

За България е хубаво, когато има кауза, каквато беше европредседателството. Тя ни мобилизира и обединява. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Премиерът коментира актуални вътрешни и външнополитически проблеми.

По отношение на референдума в Република Македония, министър-председателят подчерта: "Всеки един народ сам определя съдбата си. Ние само можем да кажем, че подкрепяме нашите съседи по пътя им към НАТО и ЕС". Борисов смята, че не трябва да се бъркаме във вътрешните работи на Македония със съвети. "Оставям на македонските политици да преценят по какъв път да вървят. А ние всячески ще ги подкрепяме", каза той.

Премиерът коментира и отварянето на офертите за нов изтребител. Борисов подчерта, че държи бъдещите бойни самолети да бъдат нови. "Държим да бъдат нови самолети, не само за да могат да охраняват нашите летци небето ни. А и ако стане война, да имаме най-модерните самолети. Този самолет трябва да има реални шансове в случай на военни действия", каза Борисов. Той заяви, че са поканени летците от Граф Игнатиево, за да се запознаят с предлаганите самолети, защото според него именно те са най-добрите летци и ще трябва да летят на тях. "Държа самолетите да са нови. Когато свалят найлона от седалките, ще карат нещо добро и няма да са пушечно месо", добави още Борисов по темата.

Премиерът също така коментира и проблемите на хората с увреждания. Той посочи, че вместо исканите 105 милиона лева, правителството ще отпусне в новия бюджет 150 милиона лева. "Винаги съм поемал отговорността. Обещал съм в новия бюджет да има 150 милиона лева повече за хората с увреждания. Борбата срещу олигархията и незаконната контрабанда ни дава възможност да заделим пари за социална политика", посочи той.

Борисов отрече да създава напрежение в отношенията с президентската институция. "Какво сме направили ние срещу президентската институция? Единствените, които ни нападат, са те", каза Борисов.

Водещи

Най-четени