Борисов: Многото дъжд е довел до срутването в строящия се тунел „Железница“ 24.06 | 16:41

Не са констатирани нарушения при извършващите се дейности, обяви Аврамова

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов пристигна в района на новоизграждащия се тунел "Железница" край Симитли, където днес преди обяд четирима работници бяха затрупани.

Той информира журналистите, че екипите с най-тежко пострадалия пътуват към ВМА.

По думите на премиера причина за срутването са дъждовете, при които се е пропуснала вода в забоя, където в момента се укрепва и 5-6 кубика скала е паднала, предаде БНТ.

"Просто една част от скалата, нали ако си го представите два километра готови тунели, има два-три метра, в които забой се казва, където в момента се работи, след това се укрепва и продължават нататък. И точно там от дъждовете считат, виждате каква е скалата - не е камък. Считат, че е пропуснало точно там вода и е направила скалата ронлива и към 5-6 кубика са паднали", каза Борисов.

Работата в другия тунел продължава. Инцидентът е станал на 600 метра навътре, уточни премиерът.

Министър Аврамова заяви, че не са констатирани нарушения при изпълнения на дейностите. Риск винаги има, защото работата е тежка. Но при инцидента работниците бързо са реагирали и за щастие няма жертви.

Към момента е спряна работата и се очаква в близкия час проектантът и строителният надзор да предпишат незабавни мерки за обезопасяване и укрепване на участъка, който се е срутил. Експертна комисия ще направи пълно обследване и ще излезе с констатации и изводи, каза Аврамова.

За това ще се даде кратък срок, така че да не се спира строителството в тунела. В другите тръби продължават строителните процеси.

Премиерът Борисов коментира и новите разкрития на прокуратурата около съветника на президента Пламен Узунов, който е уличен в търговия с влияние.

"Аз не коментирам. Мисля, че този път фактите са такива, че колкото по-малко мълчат и не говорят - толкова са заседнали в тресавището, те вече никога не могат да говорят нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за намеса в работата на отделните власти. То просто не е кой да е - съветник - това му е най-чистият човек - в кавички, вътрешен министър по време на неговото служебно управление, е това е било вътрешен министър, смятате какво е било назад. Колкото по-бързо спрат да говорят и да търсят вината в другия, и погледнат своята къщичка. Както аз си гледам моята къщичка", каза премиерът.

По-рано днес Борисов посети болницата в Благоевград, където са настанени пострадалите.

По-тежко е състоянието на един от работниците, който е в реанимация с три счупени ребра и увреден бял дроб. Адекватен е, но може да има усложнения, затова екипите имат готовност да го транспортират до болница в София.

Водещи

Най-четени