Борисов: Правителството с никого не воюва 05.02 | 12:11

Вчера у нас са влезли петима китайци, под наблюдение са, макар и да не са имали температура

От iNews.bg

Прегледах пресата – сблъсъци, войни. Ние не воюваме с никого, ние с никого по никакъв повод не сме нарушили добрия тон. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет, цитиран от БГНЕС.

Темата за коронавируса също бе коментирана преди заседанието на МС. Премиерът даде думата на здравния министър и той припомни, че вчера съобщиха за четирима българи, трима от тях са в Хасково – едно семейство и един мъж, а един е във Варна. "Семейството и мъжът във Варна показват отрицателни резултати на новия коронавирус, независимо от това ще продължим да ги наблюдаваме докато изтече 14-дневният карантинен период. Днес може би до обяд или ранния следобед ще получим и за мъжа в Хасково. Просто пробата е отишла по-късно”, заяви Ананиев.

Той отчете, че за вчерашния ден само през летище София са влезли 1763 души, от които петима китайски граждани. "Не показват температура, но независимо от това сме ги поставили под домашно наблюдение”, заяви здравният министър.

Ананиев разказа и че има две китайски сдружения у нас – едното е на студентите, а другото е на бизнесмените и те сами организират посрещането на китайците, които пристигат в България. "Тоест, след като минат през нашата термокамера, попълнят съответната листовка въпросника и получат указанията от нашите здравни и други власти, те ги посрещат с техен транспорт, не ги пускат в градския транспорт и ги завеждат до място където живеят като 14 дни си ги наблюдават самите те. Това е наистина интересен факт, може би това е практика и в други държави, но това облекчава и дейността на нашите власти”, заяви здравният министър.

Тук премиерът каза, че МВР имат указания да му оказват максимум съдействие.

Ананиев подчерта, че усилено наблюдение се прави на пазара в "Илиянци”. "Има наше българско училище, в което учат 30 китайчета, те са под непрекъснато наблюдение, разбира се добре са”, каза министърът. 

Водещи

Най-четени