Борисов: Русия и Турция влияят на България през религиите 18.05 | 18:02

На Балканите ще направим газопроводи и централи, за да нямат интерес да ни бомбардират, каза той

От iNews.bg

Не само Турция е важна за Балканите, но и Русия. Това подчерта премиера Бойко Борисов по време на дискусията "Виенски икономически форум – София говори”, в която участие взеха лидерите на страните от Западните Балкани, предаде бТВ.

"Аз на всички колеги като съм говорил съм обяснил – по исторически причини, и Турция през мюсюлманското население, и Русия през православното християнство, църквите, имат своето влияние. Ние не трябва да се конфронтираме с тях, а да бъдат нашите мостове за приятелство с двете държави”, заяви министър-председателят.

Коментарът му идва на фона на обвиненията към Светия Синод, че е бойкотирал 1000-годишнината на Охридската архиепископия по внушение на Москва. Последните парламентарни избори пък бяха белязани от обвинения на националистите към Турция, че се опитва да се меси във вътрешната ни политика.

Според Борисов основната цел е Балканите да станат "строителна площадка” и единственият начин това да се случи е държавите в региона да живеят в мир и разбирателство.

"В Сърбия или в България да отидеш и да говориш против Русия няма да го приемат хората. Ще си направим газопроводи, ще си направим централи. Ще направим всичко, за да нямат интерес пак да хвърлят бомби – нито в Ниш, нито в Белград, нито в Прищина. Да направим така, че всички да живеем в мир и да строим, а да не се конфронтираме”, призова Борисов.

По думите му успешните проекти на Западните Балкани са в интерес на всички на континента, защото през региона минават и основните търговски пътища. "Нали не се съмнявате, че не случайно президентът Макрон в компанията на Тереза Мей и канцлера Меркел вървят по моста на НДК, за да ги срещнем? Това демонстрира единството на Европа”, посочи Борисов.

Той отбеляза, че, взети заедно, държавите от Западните Балкани имат по-малко население от Румъния и по-малко БВП от Словакия – "една държава от бившия източен лагер, по същия начин разделила се, минала по същия път, но умно – те не се избиха”.

Водещи

Най-четени