Борисов: Санкциите ще са големи, ако се докаже картел при горивата 26.02 | 12:58

Да внимаваме какво говорим по време на разследването, 7-те компании разполагат с най-сериозните адвокати в света, предупреди премиерът

От iNews.bg

Големи санкции заплашват търговците на горива у нас, ако се докаже наличието на картелно споразумение. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Според закона глобата за участие в такива нелоялни търговски практики е 10% от годишния оборот на компанията. При положение, че става въпрос за пазар за милиарди, глобите могат да бъдат милиони, показват простите сметки.

Борисов изказа задоволство от оповестените вчера данни от проверката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за наличието на картелно споразумение сред търговците на горива и започналото разследване срещу 7 големи вериги. И допълни, че лично е изпратил до антимонополния орган официално писмо, с което е поискал експертите да се произнесат дали няма нелоялно споразумение между бензиностанциите.

Премиерът допълни и че съмненията на КЗК за наличие на картелно споразумение между търговците до голяма степен съвпадат с изказаните от него и други хора в държавата съмнения по-рано. Затова Борисов е доволен от образуваното от КЗК производство срещу 7-те дружества.

Той отбеляза, че започващите проверки в тези компании трябва да се правят много внимателно и обстойно, защото санкциите при доказване на картелно споразумение ще са много големи. А паралелно с това тези компании са публични и са едни от най-големите в света. Борисов препоръча на всички много внимателно да преценяват как и с какви думи ще коментират разследването, тъй като 7-те дружества разполагат с най-сериозните адвокати.  

Водещи

Най-четени