Борисов: Щом Русия е заплаха за НАТО, ще я разглеждаме като такава и ние 18.09 | 13:34

По време на европредседателството ще се борим за падането на санкциите и сближаване на отношенията, каза той

От iNews.bg

От военна гледна точка София ще разглежда Москва като противник. В същото време обаче страната ни има много икономически интереси, свързани с Русия, поради което трябва да работим за сближаването на позициите и развитието на тези отношения. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Той обяви и че нашата страна ще трябва да използва времето на председеателството на Съвета на ЕС, за да направи всичко възможно за намаляване на напрежението между Запада и Москва и за отпадането на антируските санкции, от които негативни последици има и за нас.

"След като България е член на НАТО и след като за НАТО за основен противник, военен, приема Русия, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу тях" заяви той пред журналисти след официалното откриване на офис на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София, на което присъства и президентът на финансовата институция Вернер Хойер, предаде . "Направих изключително много, за да излезе от дневния ред създаването на флотилия в Черно море", продължи Борисов. "Ние провеждаме сухопътни учения навсякъде в Европа, както и в България, цяло лято. Така че в доктрината на НАТО основната заплаха е Русия - това съм казал, това пише в доклада, това го пишеше и миналата година. В същото време пък сме казали, че трябва максимално да работим добре, прагматично, за да имаме руски туристи, за да има интерконектор с Русия за европейския газов хъб и да се борим заедно срещу тероризма", подчерта Борисов. "За това, доколкото знам, и руският главен прокурор идва на посещение в България", добави той. Така че в доклада военните са отразили това, което имаме като заплаха, ако стане война, защото тогава България става цел, като член на НАТО и на всички това е ясно", отбеляза премиерът. "В същото време трябва да работим политически, дипломатично, догодина по време на нашето председателство, да падат санкциите и да пада напрежението между Европа и Русия", каза още той. "Дали ще успеем- това е една много сложна и непосилна за нас задача, но ще опитаме", допълни още Борисов.

По отношение на поканата руският президент да посети България следващата година, премиерът заяви, че президентът Румен Радев го е поканил и затова въпросите трябва да бъдат отправени към него. "Ако иска среща с мен, тогава ще я получи", отсече Борисов. Той смята, че в европейското семейство трябва да се реши проблемът със санкциите срещу Русия.

Премиерът също смята, че Балканите по-бързо трябва да бъдат присъединени към ЕС, имайки пред вид Сърбия, Косово, Черна гора. "Ние искаме Балканите да бъдат едно голямо семейство", посочи той.

Борисов е на мнение, че служебното правителство, назначено от президента Радев не е трябвало да предрешава избора на изтребител, който е на стойност няколко милиарда. Според него отпадането от надпреварата на американския кандидат не е било необходимо, тъй като предложенията са не само за стари, но и за нови бойни машини. Но за Борисов изтребителите не са най-важното нещо, от което се нуждае армията. Също толкова нужди имат и сухопътните войски.

Водещи

Най-четени