Борисов за избора на нови шефове в евроинституциите: Бързането ще е грешка 29.05 | 09:12

Още е рано да се говори по въпроса за българския еврокомисар, каза премиерът в Брюксел

От iNews.bg

В преговорите всичко е важно. Ние имаме няколко коза, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди неформална работна вечеря на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Според премиера Борисов в предстоящите консултации за ръководните европейски позиции ще се прехвърлят много имена. "Следващите часове ще се изговорят много неща и ще започнат същинските преговори", отбеляза министър-председателят и добави, че прибързването би било грешка. "Това ще бъде едно надбягване и който съумее да задържи коня си, както аз си задържах партията и последните две седмици я пуснах, и ги изпреварих просто с много дължини всичките победители, защото всичките се изкараха победители", добави Борисов.

По думите на Борисов все още е рано да се говори по въпроса за български еврокомисар. Премиерът изтъкна стремежа на страната ни Европейската агенция по труда да се установи в София и подкрепата, която търсим за това сред другите държави. Попитан от медиите за коментар относно поста председател на Европейската комисия, Борисов отбеляза: "ние като част от ЕНП подкрепяме Манфред Вебер, ние сме дисциплиниран член и нямаме колебания".

На въпрос относно резултатите от изборите, Борисов изтъкна: "Аплодисментите в ЕНП са, че в България сме победили лидера на ПЕС в пряк двубой".  Той добави, че резултатите на ГЕРБ са много добри и партията е първа сила сред младите, работещите, високообразованите. Според Борисов Мария Неделчева е направила добра кампания, като разликата между нея и останалите кандидати е била потресаваща в нейна полза като знания, умения, интелигентност. "Най-много преференции има тя", подчерта още Борисов. Той изтъкна също така, че Лиляна Павлова се е справила добре с българското председателство на Съвета на ЕС. "Г-жа Златева й се надсмиваше за седмото място, но при нея не се получиха нещата в БСП. Нали помните? Аз имам принцип в живота – никога не прави това, което не искаш да ти правят. Никога не се надсмивай над победения. Никога, когато някой е паднал, не го ритай, а се наведи и му подай ръка", каза още Борисов и благодари на президента за поздравленията по случай победата на изборите.

На въпрос относно оставката на Корнелия Нинова премиерът Борисов подчерта, че не се меси в работата на другите партии и не би дал мнението си какво да правят.

Водещи

Най-четени