Борисов звънна на Орбан заради блокираните българи на границата 18.03 | 13:09

Унгарският премиер обеща на нашия да съдейства за връщането им у нас

От iNews.bg

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан по повод българските граждани, чакащи да преминат през Унгария, за да се завърнат в България. Премиерът Борисов получи уверение от унгарския му колега, че ще съдейства, за да бъде осигурен по-късно днес коридор за преминаване, обезпечен с мерки за безопасност и придружаван от органи на реда. "Аз съм голям приятел на теб и на българските граждани. Не искам да им създавам трудности. Лично ще се погрижа за българите, които са на нашата граница", заяви премиерът Орбан по време на разговора си с Борисов. От своя страна българският министър-председател изтъкна, че имаме уверения и от румънска страна, че ще бъдат предприети необходимите мерки, така че да няма струпване по границите.

Веднага след разговора вицепремиерът и министър на външните работи катерина Захариева получи обаждане от министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Той я увери, че до няколко часа границата ще бъде отворена за български граждани. Сиярто допълни, че ще бъде създадена организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21:00 ч. местно време (22:00 ч. българско) до 5:00 ч. местно време (6:00 ч. българско), като същевременно призова всички пътуващи да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

Вицепремиерът Захариева докладва още на премиера Борисов, че посолствата ни във Виена и Будапеща оказват пълно съдействие на блокираните български граждани.

По време на телефонния си разговор, премиерът Бойко Борисов и унгарския му колега Виктор Орбан обсъдиха също така пандемията от коронавирус. Българският министър-председател изтъкна извънредното положение, обявено от Народното събрание, както и мерките, които правителството предприема за овладяване на ситуацията, съвместно със Националния оперативен щаб. Премиерът Борисов изтъкна мобилизацията на българската индустрия и бързата й реакция, така че да започне бързо производството на така необходимите в момента в целия свят защитни облекла.

Министър-председателят Борисов добави, че когато България задоволи нуждите си и разполага с достатъчно защитни облекла, има готовност да окаже помощ и на други страни, изпаднали в нужда.

Водещи

Най-четени