Борисов към българите в чужбина: Връщаме старите изборни правила 05.05 | 13:32

След среща с тях, депутати от ГЕРБ и Мая Манолова премиерът обеща да емигрантите, че ще могат да гласуват

От iNews.bg

Старите правила за провеждането на избори в чужбина ще бъдат върнати. За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и представители на българите, които живеят в чужбина. Критичната тема в промените в Изборния кодекс, срещу коитo остро се възпротивиха нашите сънародници, които живеят извън страната, беше обсъдена между тях, премиера, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, външният ни министър Даниел Митов и омбудсманът Мая Манолова, която зае позицията на посредник в спора.

След срещата Срефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК, живеещ във Франция, съобщи, че с Борисов и останалите политици са постиганли договорка да бъдат върнати старите изборни правила. Така българите в чужбина ще могат да гласуват и на други места, а не само в дипломатическите ни представителства, както предвиждаха промените в Изборния кодекс.

"Господин премиерът заяви категорично, че напълно споделя нашето виждане за необходимост от това българските граждани в чужбина да имат равни избирателни права с българските граждани в страната. Той подкрепя тези наши искания и се ангажира темата да не бъде приключена, напротив”, заяви след срещата Манов, цитиран от БНР.

Той допълни, че през последните години все повече българи искат да гласуват в чужбина и го правят. Това се доказва и от резултатите от последните избори. Тогава гласуваха 145 хил. човека. Което е повече от гласувалите в 22 от 31 избирателни района в страната, поотделно, разбира се. Над 80% от тях гласуваха извън дипломатически и консулски представителства”, отбелязва Манов. Той допълни и че нарастването на вота в Северна Америка, Германия и Великобритания е между два и три пъти спрямо 2013 г.

От своя страна Мая Манолова обясни след срещата, че има два варианта старите правила да бъдат върнати в Избирателния кодекс. Единият е да има президентско вето, след което текстовете да бъдат поправени. Вторият е да има законодателно предложение от партиите от управляващото мнозинство за промени на сегашните текстове, които ограничават правата на българите в чужбина. "Независимо кой от двата варианта бъде използван, ключът към неговото благополучно разрешаване е във волята на партиите, които подкрепят правителството и които представляват управляващото мнозинство. ГЕРБ са "за", остава Патриотичният фронт да каже "да", каза омбудсманът.

Водещи

Най-четени