Борисов не отстъпва, всички болни животни ще бъдат ликвидирани 18.07 | 12:03

Не спрем ли чумата, целият сектор ще загине, казва премиерът

От iNews.bg

Всичко, което се прави със животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в Министерския съвет, предаде БГНЕС.

Премиерът призова да се предприемат всички възможни мерки да се спре заразата, защото всичко, което се прави сега е малко, а ако се допусне разпространението на чумата, има сериозна опасност да загине целият сектор и в продължение на 3 години да не можем да изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло. Според Борисов това ще изправи страната ни пред катастрофа.

"Порожанов, разпореждам ти да видиш как до 90-та година, в комунистическия режим, как се действало в такива случаи. Армията затваря и загражда, и по същия начин. Аз гледам животни, това ти е като дете и разбирам хората, които страдат. Упрекът ми към БАБХ е, че трябва да проявите максимална човечност, да обяснявате! Ако трябва ден и нощ. Ако допуснем заразата да мине отвъд планината, след това ще трябва да си избием всички овце и кози в държавата, които са милион и триста хиляди. Има държави, в които горят всичко с напалм около границата на 10 км, за да прекратят зараза. Направете всичко възможно да се реши този въпрос”, заяви Борисов пред министрите.

И продължи: "Изпуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Помолете хората да не крият животните. 1 300 000 са овцете и козите и едно е да избием 4000 или дори 30 000. Премине или отвъд планината е катастрофа", заяви Борисов. Порожанов, който присъства на заседанието каза, че това се прави както и, че се изплащат компенсации. Това изказване предизвика Борисов да го скастри и да коментира, че са започнали да работят, след като са създали проблема. "Вземете всички мерки за дезинфекция”, заръча той.

Водещи

Най-четени