Борисов откри разширеното трасе на „Балкански поток” 21.10 | 11:30

Заедно с него бяха изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" и вицепремиерът Томислав Дончев

От iNews.bg

"Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици", отчете вицепремиерът Томислав Дончев, който пътува с премиера и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.  

"Най-важното е, че върху тези площи вече се засява пшеница, царевица и вече не ги виждаш тръбите. Казвам го заради еколозите. На практика за една година няма разлика в хумуса на почвата. Селскостопанските производители може да използват почвата както намерят за добре, отвърна му премиерът, цитиран от DarikNews.

"Сега може да се състезаваме по лотове - гръцкото и сръбското направление. Имаме две газови магистрали. Това много политици са го говорили, но ние го изпълняваме, за да може в следващите години новото поколение да получава такси от транзит., добави Борисов. "Докато другите говореха, ние строяхме", подчерта министър-председателят. 

По време на церемонията по откриване на трасето руският посланик Анатолий Макаров подчерта, че новият газопровод ще допринесе за просперитета на страната ни и ще стимулира привличането на инвеститори. "Откриваме един неголям, но изключително важен проект", заяви Макаров. "Пожелавам новият газопровод да укрепи руско-българското сътрудничество.", подчерта той. 

Енергийният министър Теменужка Петкова пък заяви, че този поток ще даде възможност за диверсификация на маршрутите на газ. "За България този проект ще направи възможно това да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа", каза Петкова. 

Водещи

Най-четени