Борисов ще ни пази от война с газопроводи 30.01 | 13:33

Съобразихме се с партньорите от НАТО и ЕС, а сега 450 км от „Турски поток“ вече са готови, каза той

От iNews.bg

Бойко Борисов възнамерява да предпази територията на България с изграждането на нови газопроводи. Това стана ясно от неговите думи по време на тазгодишната среща на правителството с бизнеса. "Там, където има газопроводи, няма войни. Дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави", каза премиерът. Примерите от последните години обаче не подкрепят тезата му. В Източна Украйна, например, минават газопроводи. Тръби за газ и петрол има и в Ирак. Една от непотвърдените теории е и че войната в Сирия е предизвикана именно, защото през нейна територия трябваше да мине газопровод, който да пренася ирански газ до средиземно море.

"България ще продължи да има геостратегическо място като газопреносна система или ще стане само клиент - чувам и двете мнения", посочи Борисов. "На тези, които изразяват обратното на моето за газовия хъб, което за радост и ЕК, и канцлерът, подкрепиха само преди дни, трябва да кажат - ние се отказваме от огромните инвестиции, направени от държавата, милиарди в газопреносната система и ще станем само клиент. Аз специално считам, че това не мога да го допусна и не е редно да го дописна. И работим много активно това да се случи", каза Борисов.

Той отбеляза, че всички прогнози на анализатори, че Украйна няма да бъде заобиколена, защото южното трасе са НАТО-вски държави, също са се оказали много грешни. "НАТО-вска Гърция, НАТО-вска Турция, НАТО-вска Италия поеха "Посейдон" - южния газов коридор за сметка на транзита през Украйна. И на 1-ви януари 2019 г. ние ще осъмнем с "Турски поток”. Всички, които говориха, че руснаците нямали пари, нямали как да го построят, било дълбоко морето, какви ли басни не чух тогава - съобразихме се с нашите европейски партньори, лоялност демонстрирахме… и в момента над 450 км "Турски поток” са готови", подчерта Борисов. "А тръбите на нашите пристанища, които бяха, все повече намаляват", добави той.

"Ние като държава добре трябва да си направим сметката, запазвайки изключителната си лоялност към ЕС и НАТО, но дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави", отбеляза премиерът. "Да загубим ние транзита в полза на Гърция, Турция и Италия не считам, че е нещо, което български политик би одобрил. Може да има и обратното мнение, но поне аз така считам. А там, където практиката го показва, има газопроводи, там няма и войни. Има там, където няма нищо", каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

Сближаването на балканските страни и евроинтеграцията на тези от западната част на полуострова също бе акцент в изказването на Борисов. "България и Македония дадоха голям пример в Европа, че и на Балканите има държави, независимо от големите противоречия в миналото, които са подписали договор и нещата тръгват напред", заяви премиерът.

"Благодарение на учителите много деца се върнаха в образователната система, а що се касае до икономиката и финансите, мисля, че ни е сме от най-дисциплинираните в ЕС, спазваме си правилата, но се надявам нашето общество да знае, че България се отнася ангажирано към ангажиментите си", продължи Борисов.

По отношение на дипломацията министър-председателят отбеляза и работата на България и Ес с Турция. "И всички, които са дошли на нашата граница, са видели, че мигрантската вълна е нула, по дни мога да ви кажа, че е нула. Всички стигнаха до извода, че споразумението с Турция трябва да се преподпише и да намерим разумно решение, с европейските колеги, работим по тази тема", подчерта той. Не обичам да деля Балканите на Западни и други. Борисов призова и останалите държави на полуострова да последват примера на България. Той изброи приоритетните оси на коридорите досега, както и основните, която трябва да се направят. Борисов иска и третият мост на Дунав между България и Румъния да стане факт. Като допълни, че средства за тези проекти могат да се намерят. "Който инвестира, той ще има влияние", смята Борисов. И призна, че тук имат огромно влияние и Турция, и Русия, и Китай, по различни причини.

"Трябва да поработим и по темата Европа- Китай. Затова ние правим правилните неща", смята премиерът.

Водещи

Най-четени