Ботьо Ботев за стрелбата в метрото: Инцидентът не е планиран 13.05 | 09:44

Криминалистът с коментар за престъплението

От iNews.bg

"Това е един обикновен битов случай. Той обаче предизвика много въпросителни. Първо, можеше ли да се проведат профилактични действия, за да не се случи подобно престъпление? - не е възможно. Тук, проблемът е каква е психологическата насоченост на дееца. По принцип е много трудно да се предвиди какво мисли даден индивид в конкретен момент и на какво е способен”. Така криминалистът Ботьо Ботев коментира стрелбата в столичното метро, станала в сряда следобед.

По думите му няма данни извършителят да има криминално минало. Той е минал и през психиатрични прегледи, след като е работил в охранителни фирми, поясни Ботев.

"В хода на разследването ще стане ясно дали престъплението е било планувано предварително.  Според мен става въпрос за инцидентно възникнала агресия. Ако го е планувал, е можел да извърши убийството на много други места. Подобни случаи не са редки. Деецът може би е изчакал хората да слязат, за да останат сами. Представете си какво би станало, ако беше стрелял, докато има други пътуващи във влакчето”, каза още криминалистът.

На въпрос има ли опасения за нивото на сигурност на подобни публични места, Ботев заяви следното:

"Изключително трудно е навсякъде да има органи на реда, които да пазят на всички подобни места”.

Той коментира и рокадите в МВР. "Никога не съм бил политик. Бойко Славчев явно е бил пред пенсия или информацията, която има, е такава, че ще пречи на бъдещи организационни действия", каза Ботев.

Водещи

Най-четени