Брюксел ни отрязва за еврото, не покриваме изискванията 23.05 | 16:30

Заедно с Хърватия и Швеция не отговарят само на едно от условията, казва Домбровскис

От iNews.bg

Брюксел отрязва България за приемане на еврото. Засега. България не покрива изискванията за въвеждане на единната европейска валута. Това показва доклад на Еврокомисията, представен днес в Брюксел, предаде бТВ.

Еврокомисарят по финансите и капиталовия пазар Валдис Домбровскис подчерта, че за да се осигури стабилност има конкретни финансови критерии, които трябва да се покриват от страните, желаещи да приемат еврото. "Днешният доклад показва, че нито една от 7-те държави, които анализираме, не покрива всички критерии за въвеждане на еврото. Въпреки това България, Хърватия и Швеция не са покрили само едно от изискванията – стабилност на валутния курс. В този смисъл приветстваме работата на българското правителство за влизане в ЕРМ2, което означава да отговорят и на критерия за валутния курс”, каза Домбровскис.

В доклад на Европейската централна банка пък е записано, че българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, на забраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в евросистемата.

Водещи

Най-четени