Брюксел пита: Защо мълчахте за кражбите в Агенцията по рибарство? 26.10 | 14:57

ЕС настоява за информация по обвинението срещу Янчо Янев

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) е поискала информация от България за обвиненията в корупция срещу изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Янчо Янев. Това съобщи говорителят на Комисията в Брюксел Енрико Бривио пред БНР, като подчерта, че ЕК не е била информирана и не знае за текущите обвинения.

Припомняме, че вчера Янев и няколко служители от агенцията бяха арестувани, тъй като срещу тях има доказателства за злоупотреба с евросредства по проект на Програма "Рибарство", а прокуратурата разследва престъпна схема в ИАРА.

"Комисията не беше информирана и към момента не знае за текущите обвинения. Тя поиска от постоянното представителство на България в Брюксел допълнителна информация за случая както и за мерките, които са предприети за гарантиране приемствеността в управлението на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Националните власти носят основна отговорност за изпълнението на оперативните програми. Агенцията все още е управляващ орган на Оперативната програма, но за следващия програмен период 2014-2020 България назначи нов управляващ орган към Министерството на земеделието", коментира говорителят на ЕК.

Водещи

Най-четени