Брюксел размаха пръст на България и група държави заради бежанците 14.10 | 15:42

Само пет страни са задействали схемата за прием, останалите още не са избрали дата, на която да им пратят емигрантите от Лампедуза

От iNews.bg

Въпреки че схемата за разпределение на бежанци от Италия вече работи, само пет държави досега са предложили места за прием по квотната система - Финландия, Германия, Франция, Испания и Португалия. България и останалите страни закъсняват с обещанието да посочат дати, на които самолетите с мигранти от италианския остров Лампедуза могат да бъдат приети, предаде БНР, като се позова на източници от Брюксел.

Днес Европейската комисия (ЕК) е предупредила правителствата, че не изпълняват обещаните ангажименти за справяне с миграцията. Ден преди срещата на върха на държавните и правителствени ръководители, изпълнителният орган на ЕС напомни, че квотите за прием на 160 000 бежанци трябва да започнат да се прилагат.

"Време е да подкрепите думите с действия", обърна се заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс към лидерите.

По данни на ЕК, за да се изпълнят всички квоти в рамките на две години, всеки месец от Италия трябва да заминават по 1600 бежанци към останалите държави. Тепърва започват да действат центровете за регистрация в Гърция.

"България все още не е предоставила нито обещаните експерти за европейската гранична агенция ФРОНТЕКС, нито сумите, които ще предостави от бюджета си в помощ на хуманитарните агенции на ООН и двата доверителни фонда за Сирия и Африканските страни. Това важи и за мнозинството от останалите членки на ЕС, които подписаха ангажимент за това миналия месец. Няма отговор и по откритите наказателни процедури за нарушение на общите стандарти за убежище", допълни Тимерманс.

По думите му ЕК още чака отговор на 40-те писма, които прати през септември в допълнение към вече текущите 34 процедури.

Заместникът на Юнкер заяви, че т.нар. "горещи точки" в Италия вече дават резултат – освен първите бежанци, разпределени в Швеция, два самолета с нелегални имигранти успешно са върнати обратно в Тунис и Египет.

Водещи

Най-четени