Брюксел ще ни прати проверка как се справяме с африканската чума по свинете 07.08 | 10:15

ЕК ще ни изплати авансово половината от 2.9-те млн. евро за превенция срещу болестта

От iNews.bg

От 21 септември до началото на октомври ни предстои одит от ЕК по мерките, които държавата прилага за справяне с африканската чума по свинете (АЧС). Това стана ясно снощи след срещата в Брюксел на земеделския ни министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис. От този одит зависи и съфинансирането, което ще получим, както и финансовата подкрепа на действията, които прилагаме срещу разпространението и за ликвидирането на заразата. Всичко това е под условие, че ние строго изпълняваме европейското законодателство.

Към 31 юли 2019 г., страната ни е заявила 11 милиона евро, които ще могат да се ползват като компенсация за вече ликвидирани огнища на АЧС в свинекомплексите. Министър Танева получи уверение, че отговор за това искане ще получим в рамките на 30 дни.

Както вече стана ясно България получи 2.9 милиона евро по Плана за превенция на заболяването Африканска чума по свинете за 2018-2019 год. от Европейската комисия. Половината от тези средства ще ни бъдат предоставени авансово за покриване на съответните разходи.

Министър Танева запозна еврокомисаря с предприетите мерки по отношение на личните стопанствата и малките ферми, при които липсва биосигурност. Тя информира, че голяма част от населението доброволно е усвоило месото от животните, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на практика са незаконни. "Тъй като хората станаха съпричастни и участват в борбата с АЧС, ние ще предложим превенционен план. Ще предприемем действия насочени към подкрепа за изграждане на биосигурност, репопулация и регистрация на обектите", каза министър Танева. Андриукайтис бе категоричен, че Комисията подкрепя легалните производители с мерки за биосигурност и регистрация, без значение дали са малки или големи. Той призова да не се политизира с темата, а да се действа единно.

Двамата се обединиха около мнението, че за ограничаване и предпазване от заболяването, е необходимо при отглеждането на домашни свине да се спазват съответните мерки за биосигурност без значение на типа стопанство. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните акцентира и върху отговорността на страната ни за недопускане навлизането на заболяването в съседните страни.

Водещи

Най-четени