Бургас отново е под вода - "червен код" 25.10 | 14:04

Пътят Бургас-Созопол е затворен, прелели са два язовира, един човек се издирва

От Теодора Кокаланова

Все още "неизправил" се след първата доза разрушителни валежи, Бургас е залят от нова порция порои. Пътят Бургас-Созопол е затворен. Обявено е бедствено положение заради лошото време в няколко квартала и в няколко селища в Бургаската община.

От 13:00 ч. в бедствено положение са кварталите "Меден  рудник", "Акациите", "Победа", селата Извор, Маринка и  Рибарското селище.  Към момента няма сигнали за бедстващи хора, но се издирва овчар от село Маринка. Екипи претърсват района. В село Извор са прелели два язовира.

Единият е със скъсана дига и е прекъснал пътя към Бургас. Участъкът е залят от вода. Екипи работят по отводняването на пътя. Повишено е нивото и на язовира в село Маринка.

"Най-сложна е обстановката в южната част на общината", заяви кметът на Бургас Димитър Николов. По думите му има силен вятър със силно вълнение. Сложна е обстановката около вилно селище Черниците. "Язовира в Маринка е прелял. Има опасност от скъсване на язовирната стена в Маринка. В момента евакуираме хората, които живеят в зоната на Черниците. И двата язовира в село Извор са прелели", каза още Николов.

Междувременно е обявен "червен код" за обилен дъжд и силен вятър за пет области в страната, съобщи НИМХ. Това са областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Прогнозираните валежи са между 30 и 50 л/кв.м., като на места количествата вече са достигнали и надминали очакваната прогноза. Скоростта на вятъра се очаква да бъде 15-20 м/сек. с пулсации до 25 м/сек.

"Изключително сложна е обстановката в общините Бургас, Средец, Приморско и Царево", съобщи Димитър Христов, главен експерт "Отбранително-мобилизационна подготовка" в Областна администрация-Бургас. В района на парк Росенец, защитена местност Ченгене скеле, има повишено ниво в отводнителните дерета и канали, около вилно селище Черниците.

В бургаското село Извор, река Изворска е преляла, като пътя за с. Зидарово е затворен, предаде агенция "Фокус". На място е изпратена инженерна машина, за сега няма опасност за хората. В община Средец има залети ниски места. Водата е заляла Аврамов мост като пътят за с. Дюлево е затворен. В Средец има наводнени къщи по ниските места като се е наложила евакуацията на трудноподвижна възрастна жена.

Ниските места от Средец към Проход също са залети. В община Приморско има проблеми с повишеното ниво на реката в с. Ново Паничарево. Вътре в селото улиците са залети. Залят е пътят Приморско – с. Ново Паничарево, преминават само автомобилите с повишена проводимост.  В община Царево е повишено нивото на р. Велека.

Центърът на село Кости е залят, има и наводнени къщи. Няма сигнали за пострадали хора. Към момента няма заявка за обявяване на бедствено положение в някоя от тези общини. Около Атия трудно се преминава, понеже пътят е залят със скатни води.

Екипите на ПБЗН работят във всички общини. Според прогнозите вятърът трябва да отслабне след 14:00 ч, а дъждът трябва да отслабне привечер и да спре. Докато не спадне вълнението на морето не може да се каже какви са нанесените щети на плажните ивици по Южното Черноморие. Временно се ограничава движението по път III-9009 Ново Паничарево-Ясна Поляна, област Бургас, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". 

Водещи

Най-четени