Бургас скърби, обявява ден на траур в понеделник 06.09 | 14:40

Водната стихия, заляла града, отне два човешки живота

От Теодора Кокаланова

Община Бургас обявява понеделник за ден на траур в памет на двете жени, станали жертви на потопа в Бургас, съобщиха от пресцентъра на общината. Недялка Толева на 69 години и Камелия Желязкова на 21 години са пътували по главния път Созопол – Бургас, когато автомобилите им са били заляти от огромно количество вода в резултат на проливния дъжд.

За по-малко от 24 часа са се изляли 176 литра на кв. м. По времето на водната стихия, около 2 часа след полунощ, на главния път са се преобърнали още няколко автомобила. Двама мъже – Николай Кирилов и Николай Грудев са спасили няколко човешки живота, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили.

Кметът на Бургас Димитър Николов ще ги предложи за награда пред общинския съвет. Планираните спортни и културни събития в събота и неделя в Бургас ще започват с минута мълчание. Община Бургас отменя събитията в понеделник, а флаговете на пл. "Атанас Сиреков", както и на входовете на града ще бъдат спуснати наполовина. Кметът на Бургас Димитър Николов изказа своите съболезнования на семействата и близките на загиналите жени.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че в момента усилията на институциите са насочени към преодоляване на щетите от наводненията в бургаски регион. "Има щаб, който е организиран. Взети са абсолютно всички мерки и се работи по предотвратяване на последствията. В момента информацията която проверяваме е състоянието на пътя и кога ще бъде отворен", отбеляза Лазаров. 

Относно това дали се нормализира обстановката главният секретар бе лаконичен. "Сами виждате, докато не се успокои природата, как да дам гаранция". 

"Най-тежка остава ситуацията на територията на рибарското бургаско селище "Ченгене скеле", отбеляза кметът Димитър Николов. По думите му коло 50 са лодките, които са потопени и една голяма част от тях са в невъзможно техническо състояние. Около 75 са къщите, които са в трагично състояние - целите са наводнени, покъщнината на рибарите е в морето.

"Една къща липсва. За щастие няма загинал човек. Около 4-5 по-нестабилни къщи са разбити. В момента в зоната на Ченгене скеле сме организирали доброволчески отряди. От общинската служба по озеленяване са там. Изрязват дървета и помагат на хората да си извадят лодките от морето", заяви Николов.

По думите му се прави втори въздушен оглед на зоната, за да се прецизират щетите, тъй като достъпът от към сушата в посока рибарските канали е невъзможен. Кметът благодари на областния управител и на службите Пожарна безопасност за съдействието и реакцията.

Веднага при поискване от страна на общината са осигурени два хеликоптера-военни хеликоптери от базата "Чайка" и от базата в "Безмер", предаде агенция "Фокус". "Той е допълнително снабден с термокамери, които са оборудвани да издирват хора. Така беше намерено и тялото на 21-годишното момиче", допълни Николов.

Водещи

Най-четени