България вади коз в борбата с трафика на оръжие през Западните Балкани 23.01 | 15:15

Меглена Кунева ще предложи на ЕС у нас да бъде изграден специален център

От Филипа Тодева

България трябва да има проактивна позиция в общите усилия на Европейския съюз в борбата с тероризма. В момента работим по това на срещата в Рига другата седмица да предложим на ЕС България да изгради център срещу трафика на оръжие през Западните Балкани. Ние сме добре ситуирани и имаме необходимия административен капацитет.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в Брюксел след срещата си с координатора на ЕС по въпросите на борбата с тероризма Жил де Керхоф, съобщиха от правителствената информационна служба.

Кунева посочи, че през май Европейската комисия ще представи новата си стратегия за вътрешна сигурност, като добави, че България трябва да участва много активно в нейното изготвяне и като външна граница да даде своя принос. Вицепремиерът подчерта, че това минава и през приемането на страната в Шенген.

Заместник министър-председателят беше категорична, че Европейската комисия няма да обвърже предстоящия другата седмица доклад за напредъка в правосъдието с Шенген. По думите й въпросът за българското членство в Шенген е въпрос за сигурността не само на България, но и на целия Европейски съюз.

От своя страна Жил де Керхов България трябва да разработи национална политика за превенция на радикализацията. Пред БНР той посочи, че страната ни е транзитна за дхихадистите, които отиват да воюват в Сирия и Ирак.

"В България има близо 10 процента мюсюлмани. Те са много умерени, сред тях няма радикализация и това е чудесно, това много ме радва. Виждаме обаче какво въздействие оказва интернет, виждаме имигрантския натиск и напрежението около търсещите убежище, които идват от Сирия и Ирак, виждаме и определени влияния от Персийския залив. В такива случаи трябва да се проявява предпазливост и да се действа изпреварващо", отбеляза той.

На въпрос за ситуацията с бежанците в Харманли Кунева коментира, че се взимат необходимите мерки от страна на вътрешното министерство. По думите й изграждането на местата за настаняване на бежанци от затворен тип е временно решение, което не може да компенсира мерките по интеграцията, защото именно интеграцията е това, което може да обезпечи сигурността на гражданите.

Кунева съобщи още, че в момента се готви комплексен план за интеграция на лицата, получили закрила, както и окончателен разчет на средствата, които страната ни ще търси през европейските фондове.

Водещи

Най-четени