България достига цените на Нидерландия при четири пъти по-ниски заплати 27.06 | 11:59

Платформа за граждански контрол

От iNews.bg

България вече е достигнала европейските цени на храните, но със заплати четири пъти по-ниски от тези в развитите европейски държави. Това разкри Александър Бобия от гражданската инициатива "Антиспекула" в интервю за YouTube канала на Ивелин Николов.

"В Нидерландия минималната работна заплата е четири пъти по-висока от тази в България - там е около 2300 евро, а тук е 500 евро. Въпреки това цените са горе-долу на едно и също равнище", разказа Бобия за собствените си наблюдения като студент в Нидерландия.

Според последното проучване на Евростат, България има най-скъпите млечни продукти от целия Европейски съюз, въпреки че страната е производител на мляко, сирене, кашкавал и масло. Това е абсурдно при положение, че българските производители са принудени да продават продукцията си на нищожно ниски цени на търговските вериги.

Шокиращи надценки от веригите
Гражданската инициатива "Антиспекула" започна седмични измервания на цените на близо 50 основни продукта от началото на юни. Данните показват, че производителите продават 250 грама овче сирене за около 4 лева, а в магазините то се продава за близо 10 лева - почти 150% надценка.

"Потребителите са много силно ударени всеки ден от веригите, но не по-малък е ударът и върху българските производители. Те са на ръба на фалит", обясни Бобия механизмите на експлоатация.


Особено възмутителни са така наречените "обратни фактури", които веригите връщат на производителите в края на месеца. Те включват такси за влизане в търговската мрежа, за позициониране на рафт, за задължително присъствие в брошурата и дори за празници на магазините.

Реалното поскъпване спрямо официалните данни
Докато Националният статистически институт твърди, че средната инфлация за май е 0%, а за април е отрицателна -0,8%, НАП установи поскъпване от 5 до 40% във всички 14 проверени групи основни стоки за период от само две седмици.

Измерванията на "Антиспекула" показват още по-драматични данни - при сравнение с миналогодишните цени поскъпването достига 100% при някои продукти. Картофите са поскъпнали с 33%, каймата с 53%, а свинският врат без кост с 45%.

За последната седмица от измерванията пилешкото филе е поскъпнало с 10%, а жълтият лук с 18%, като предходната седмица лукът вече беше поскъпнал с 14% - общо над 30% за две седмици.

Платформа за граждански контрол
"Антиспекула" лансира уебсайт antispecula.bg и мобилно приложение, през които гражданите могат да подават сигнали за раздути цени и нелоялни търговски практики. Екип от доброволци проверява достоверността на сигналите и извършва независими измервания.

Инициативата е подкрепена от пет граждански организации - "Изправи се.БГ", Федерацията на потребителите в България, Сдружение за достъпна и качествена храна, младежката платформа "Твоят глас" и Обединените пенсионерски съюзи.

Държавата без реални инструменти

"Може ли някой да ме спре да продавам на тези цени? Няма кой", категоричен е Бобия за безсилието на институциите. КЗП може да санкционира само незаконно превалотиране, а КЗК - картелни споразумения, но с нищожни глоби от 10 до 30 хиляди лева.

Организаторите предлагат закон "Антиспекула" с максимални цени, таван на надценките до 10%, връщане на банковите такси до нивата от миналата година и строги санкции от 3% до 7% от годишния оборот при нарушения.

"Всеки плаща тези цени, независимо за чии избиратели става дума. Затова очаквам всеки депутат да се подпише под този закон", призова Бобия за политическо единение срещу спекулата.

Водещи

Най-четени