България е без Конституционен съд 15.11 | 15:08

Венета Марковска не е съвсем безработна и още може да се върне във ВАС

От Ивелина Георгиева

България в момента няма Конституционен съд. Това стана ясно след пресконференция на правосъдния министър Диана Ковачева.

Конституционният съд няма да заработи до избора на нов кандидат от квотата на Народното събрание. По закон, ако няма пълен състав, магистратите не могат да изберат свой председател и съответно институцията не може да заработи.

Венета Марковска на практика все още се води съдия и зам.-председател във Върховния административен съд (ВАС), стана ясно от думите на министър Ковачева.

Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) разгледа молбата ѝ за освобождаване от постовете съдия и зам.-председател на ВАС, но решението на кадровиците е формулирано, че Марковска ще бъде освободена, считано от датата на встъпването ѝ в длъжност като конституционен съдия.

"Тя е в едно висящо положение в момента – от една страна ВСС я освобождава, считано от датата на встъпването ѝ в длъжност, но тя реално не е встъпила в длъжност", обясни правосъдният министър.

Въпреки това Ковачева се надява все пак Марковска да се откаже и от кариерата си в административния съд и подчерта, че "не виждам как тя ще остане съдия във ВАС, предвид обстоятелствата". Министърът също изтъкна, че случаят е прецедент и допълни, че не е очаквала Марковска днес да се яви на официалната церемония по полагането на клетва в Конституционния съд.

По думите ѝ, ако един избран кандидат за КС от квотата на парламента не положи клетва, това означава, че процедурата започва наново. "Дано си изберат по-достоен кандидат", коментира Ковачева бъдещото отваряне на нова процедура от Народното събрание.

"Днес каузата на почтеността спечели", подчерта правосъдният министър. Тя заяви още, че е доволна от факта, че институциите държат на почтеността и добрата репутация. "Радвам се, че президентът Росен Плевнелиев зае една достойна и адекватна позиция, а премиерът не отстъпи от своята", каза още тя.

В момента има проверка срешу Марковска в Етичната комисия към ВСС, припомни Ковачева. По думите ѝ, ако тя остане съдия във ВАС, проверката срещу нея ще може да продължи, а в противен случай трябва да бъде прекратена.

Според министъра оттук нататък "топката е във ВСС и в самата Марковска".

Водещи

Най-четени