България - замесена в международен скандал за фалшифициране на онколекарства 30.06 | 13:30

Започнало е международно разследване

От iNews

България е замесена в международен скандал за фалшифициране на опаковки онкологични лекарства, които са били изнесени от територията на страната ни за Холандия, съобщи bTV. 

Това е първият случай на фалшификация, засечен от Европейската система за проверка на лекарства. 

Медикаментите са предназначени за болнично лечение. 

Когато холандският търговец ги получава от българския и ги проверява в системата за верификация, вижда, че има проблем. Уникалният код на всяка опаковка показва, че партидата е с изтекъл срок на годност, има и разминавания с информацията, отпечатана на опаковката - серийният номер не отговарял на този в матричния код, който системата разпознава. 

Холандският търговец докладва случая и следва потвърждение: 4-те опаковки са фалшифицирани, разказва Каспър Ърнст от Асоциация на паралелните търговци на лекарства в Европа. 

"Холандските пациенти са предпазени от вливането на лекарствен продукт с изтекъл срок на годност, който е поставен във фалшифицирана опаковка", уверява Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата. 

Започнало е международно разследване. 

Българската агенция по лекарствата временно е спряла дейността на българския търговец, изнесъл фалшивите опаковки. 

След събиране на цялата информация от Европейската агенция по лекарствата тя ще бъде предоставена на прокуратурата, обясни изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов. 

В понеделник скандалът ще бъде обсъждан в Брюксел на среща между регулаторните органи и Европейската комисия.

Водещи

Най-четени